vineri, 4 iulie 2014

Cine a inventat tenișii?

Există cateva invenții pe lumea asta fără de care noi oamenii intr-adevăr nu prea ne-am fi descurcat pana in secolul 21. Lista e lungă și e pentru toate domeniile vieții noastre cotidiene, și după cum știm cu toții din experiență orice lucru nou inventat a venit la pachet și cu o parte negativă, de care din păcate indivizi cu mult spirit mercantil au benefeciat. Dar nu asta este subiectul postării mele de azi. Invenția despre care scriu azi are legătură cu picioarele noastre pe care ni le dorim cat mai relaxate și frumos incălțate pentru confortul nostru cel de toate zilele. 

"Tennis shoe" sau pe românește teneși, sunt invenția apărută, vă vine să credeți sau nu, acum mai bine de 200 de ani !!! Se pare că in avantul revoluție industriale de la 1800, mari industriași au găsit o metodă ieftină de a confecționa incalțeminte multă și ieftină prin inventarea unei metode de prelucrare a cauciucului. Poate că vă imaginați că pana la aceasta invenție, fiecare pereche  de pantofi in parte era lucrată manual. Așadar boomul l-a constitui faptul că s-a descoperit că cel puțin pentr talpa unui pantof se poate utiliza cauciuc prelucrat și astfel producția de incalțăminte a cunoscut o altă eră. 

Abia la începutul secolului trecut branduri ca Adidas și Converse au început producția la scară inaltă dar numai modele pentru atleți barbati. Dar cum de la Hollywood a venit orice trend soartă tenișilor s-a schimbat in momentul în care vedete de film din anii 1930, mai ales băieții răi ai Americii și apoi in anii 1950 cand James Dean a apărut intr-o poză celebră pană azi. Și de atunci America si vedetele din Europa nu i-au mai lăsat din picioare. 

Poate e interesant de reținut că acesti pantofi sport preferați in toată lumea, așa cum ii incălțăm noi acum în anii 2000, au fost creați pentru prima și prima dată de cei de la Converse, pentru campionul de tenis Jack Purcell. De fapt după acest moment, cronologic vorbind, James Dean a consacrat teneșii care ii completau perfect stilul.


Revenind in prezent cred că fiecare dintre noi am avut măcar o data in viață o pereche de teneși pe care i-am purtat pană la epuizare. În plus in 2014 mai mult ca in orice alt an, foarte multe branduri de fashion propun diverse modele, mai mult pentru noi, dragele mele.
Modelul meu preferat este acesta, propus de cei de la Moschino


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu